Doba zkratkov(it)á

Veřejný prostor minulosti obývalo mnoho zkratek. Některé přežily dodnes, jiné z jazyka postupně vymizely, jak zanikaly organizace a nositelé jejich významu. Dodnes známe třeba ČEDOK, zatímco pozůstatky minulosti v podobě OÚNZ, OPBH, SRPŠ nebo ROH spí kdesi v hlubinách kolektivní paměti, nebo žijí nanejvýš v učebnicích dějepisu. Jsou ale zkratky, které byly, jsou a budou, doufejme, existovat dál.

Jednou z nich je MDŽ – Mezinárodní den žen. Za socialismu tento svátek utrpěl na cti. Mnozí si vybaví karafiáty jakožto na sklonku zimy jedinou dostupnou květinu, bonboniéru, chlebíčky a zejména pochybné podnikové oslavy…

Datum 8. března připomíná rok 1908, kdy v New Yorku stávkovaly švadleny za zvýšení platů. Od té doby ženské hnutí dosáhlo úspěchů, o jakém se ženám na počátku 20. století mohlo zdát jen v těch nejodvážnějších snech.

Dnes MDŽ slavíme jako připomínku rovnoprávného postavení žen a mužů ve společnosti. Za tímto svátkem je především nadčasová myšlenka, že v moderní společnosti jsou si ženy a muži rovni v právech, povinnostech a v příležitostech. To se týká také přístupu dívek a žen ke vzdělání, zacházení s dívkami na školách všech stupňů a v neposlední řadě svobody žen rozhodovat o svém životě po svém – podle vlastního uvážení, plánů a záměrů.

Co si pod zkratkou MDŽ vybaví každý z nás? Máte nějakou konkrétní vzpomínku spojenou s MDŽ? Zkusme se zamyslet, co lze z této zkratky vykouzlit dnes. Zkusme zkratce vdechnout nový život a s myšlenkou na její původní význam jí dát jiný rozměr. Popustíte uzdu své fantazie…?

MDŽ si optikou dnešní situace modeluji na krátné motivační věty. I když tento nápad s myšlenkou MDŽ zdánlivě nesouvisí, napadají mě různé variace: Můj Domov Žije. Miluji Dar Života. Máme Doma Živo… Zní laskavěji a lépe, než věta Spolu to zvládneme, která se už po pouhém roce života zdá ztracena v nepředvídatelnosti a poněkud znavena životem…?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *