Sklepácká špenátovka

Začátkem nového tisíciletí (rozumějte kolem roku 2000) jsem se poprvé ocitla v divadle Sklep na pražské Dobešce. Moje „poprvé“ se tehdy odehrálo na hře Mlýny, původní sklepácké hře ze světa armády pro otrlého/náročného diváka (nehodící se škrtněte), ze které se postupem doby stala legenda. Její jméno stále žije a pro divadlo Sklep je hra Mlýny nejdéle uváděným představením na repertoáru.

Tehdy bylo představení rozděleno přestávkou. Během ní bylo v předsálí divadla připraveno občerstvení (také pro náročného diváka), které se STYLOVĚ neslo v duchu hry samotné, a bylo proto laděno do zelené barvy. Tehdy na Dobešce jsem (s prvotním odporem) po mnoha letech ochutnala špenátovou polévku. Tu mi v dětství znechutila školní jídelna mé základní školy, neb špenátovka v tamním podání byla vždy naprosto odpudivým zážitkem. V kombinací s dozorujícím okem kantorským, které nekompromisně vracelo všechny Nedojídaly zpět ke stolu ke zdolání přidělené porce, šlo o vzpomínky téměř traumatizující… Tehdy na Dobešce jsem se ovšem přemohla. A světe div se, sklepácká špenátovka byla vynikající! Tak skvělá, že jsem hned po návratu z představení zapátrala po receptu, ten jsem si upravila do podoby maximální jednoduchosti a od té doby na špenátovku nedám dopustit. Je nejen skvělá, zdravá a vynikající, ale příprava je taky překvapivě jednoduchá a rychlá. Což líní lidé v kalupu ocení zejména.

V květnu 2018 jsem se do Divadla Sklep na Mlýny vydala znovu. A přiznávám se, že kromě touhy po osvěžení kulturního zážitku opět s vidinou lákadla v podobě občerstvovací přestávky. Představení po letech neztratilo ani zlomek půvabu z dob svého vzniku, ovšem očekávaný bonus jídla v zeleném se během přestávky tentokrát nekonal. Za Sklepáky drobný prohřešek tedy tímto napravuji a s radostí se podělím o recept, který si jistě oblíbí nejeden líný kulinární tvůrce v kalupu.

 

Suroviny:

1 cibule

2 balíčky špenátu (klidně ve zmrzlém stavu) nebo špenát čerstvý (ev. kombinace obou možností)

voda (nebo ještě lépe zeleninový vývar)

zeleninový vývar nebo kvalitní bujón v kostce

kokosový olej/ghí

sklenka sójové smetany

2 vejce (polévka je s nimi vydatnější)

sůl, pepř a koření (nejlépe staročeské nebo polévkové bylinky)

 

Postup:

Cibuli nakrájím na kostičky a nechám ji zrůžovět na kokosovém oleji/na ghí. Pak přidám špenát (pokud je zmrzlý, nechám do v rozehřátém hrnci povolit), vše zaliju vodou nebo vývarem, přidám koření a sůl a nechám chvilku (odhadem 10 minut) povařit. Špenát rozmixuji tyčovým mixérem, do polévky přidám vejce rozmíchaná ve smetaně, ještě chvilku povařím a je hotovo.

TIP: Pokud opravdu spěchám a špenátovka bude polévkou i hlavním chodem zároveň, přidám do každého talíře vrchovatou lžíci nakrájené kvalitní šunky a každou porci (přímo na talíři) posypu strouhaným sýrem. Podávám s dokřupava opečenými toasty.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *